2017. gads – boksa zīmē

15/06/2017 18:31
Nokopēts
bokss

Boksam nav sezonas, boksu nespēlē un boksa mači tiek rīkoti visa gada garumā. Līdz šim 2017. gads ir bijis aizraujošs gads, kurā ir redzētas jau vairākas vēsturiskas cīņas, tostarp arī Latvijai nozīmīgā Maira Brieža uzvara pār Marko Huku un WBC jostas iegūšana. Gada sākumā varēja redzēt darbībā Badu Džeku pret Džeimsu Degeilu – cīņa, kura bija ļoti aizraujoša un beidzās ar neizšķirtu, iespējams, gada labākās cīņas kandidāte, kā arī vēl nesen notikusī Antonija Džošua un Vladimira Kļičko cīņa, kura arī noteikti liekama vienā plauktā ar iepriekš minēto. Runājot par smagsvariem, tad noteikti labākā šajā svara kategorijā, ko pasaule piedzīvojusi pēdējos desmit gados.

Šovasar mūs vēl sagaida daudzas labas cīņas. Jau 17. jūnijā varēs vērot revanša cīņu starp Andre Vardu un Sergeju Kovaļovu, jūlijā tiek plānota Maikija Garsijas un Edriana Bronera cīņa, kura arī solās būt aizraujoša, un tagad jau oficiāli ir apstiprināts datums Floida Meivezera Juniora un Konora Makgregora cīņai, kura tiek plānota 26. augustā. Septembrī notiks ilgi gaidītā Genādija Golovkina un Saula Alvareza cīņa, un visbeidzot arī Mairim Briedim nākotnes soļi pamazām ir izkristalizējušies. Tiesa gan, vēl līdz konkrētu datumu un personāliju nosaukšanai vēl jāpagadai.

Ja 2015. un 2016. gads liecināja par boksa popularitātes kritumu un fanu neapmierinātību ar boksa politiku, UFC popularitātes kāpumu un bažām par to, ka UFC varētu kļūt par vadošo reitingu ģenerētāju cīņu sportā, tad 2017. gads tam pilnībā ir atņēmis visas cerības, jo pat populārākais UFC cīkstonis Konors Makgregors aizvadīs cīņu boksa ringā. Kārtējo reizi pierādās – ja fani tiek apmierināti, tad šis bizness plaukst.

Ko varam sagaidīt no Maira Brieža atlikušajā gadā? Tagad ir zināms viņa nākamais pretinieks – Dimitrijs Kudrašovs. Vismaz teorētiski. Kudrašovs aizvadīja savu revanša cīņu un spēja pieveikt nigērieti Olanrevaju Duradolu ar tehnisko nokautu piektajā raundā. Šis rezultāts Kudrašovam ir pavēris iespēju kļūt par WBC galveno pretendentu un cīnīties par Maira jostu. Kā cīņa Briedis – Kudrašovs beigtos, var būt tikai spekulācijas, bet Durodola Briedim bija bīstamāks pretinieks, un Mairis ir spējīgs tikt galā ar Kudrašovu. Kā zināms, Kudrašovs nav izslavēts ar izturību un nevienā cīņā nav aizvadījis vairāk par septiņiem raundiem. Viņš ir ļoti stacionārs bokseris, kurš nekustas labi ar kājām un Mairim ir daudz vairāk plusu. Taču nekad nedrīkst novērtēt pretinieku par zemu, jo, kā vienmēr, viens sitiens var mainīt visu cīņas gaitu.

Internetā un masu medijos klīst kārtējās baumas, ka tiek plānots liels pirmā smagā svara turnīrs, kurā piedalītos 4 čempioni un 4 pretendenti, un turnīra uzvarētājs iegūtu Muhameda Ali vārdā nosaukto balvu. Turnīrs norisinātos pēc izslēgšanas principa. Četri čempioni pret četriem pretendentiem aizvada cīņu, uzvarētājs iet tālāk. Pusfināls un fināls. Uzvarētājs paņem visu. Cīņas notiktu ik pēc pāris mēnešiem. Ņemot vērā to, ka šajā svarā ir ļoti daudz vienāda līmeņa labu bokseru, šāds turnīrs izskatās īpaši pievilcīgs. Arī no biznesa viedokļa, jo skaļākais šī svara vārds Beljū ir paņēmis pauzi cīņam šajā kategorijā. Šāds turnīrs būtu loģisks gan no sportiskās, gan no finansiālās puses.

Šis turnīrs pagaidām eksistē tikai teorijā, jo no vēlamajiem pretiniekiem ir piekrituši tikai 3, proti, IBF čempions Murats Gasijevs, WBC čempions Mairis Briedis un bijušais IBF un WBC čempions Kristofs Vlodarčiks, turklāt no piekritušajiem neviens oficiālu līgumu nav parakstījis. Pagaidām ir skaidrs, ka obligātais Brieža titula obligātais pretendents uz cīņu ir Kudrašovs un uz to vajag arī koncentrēties. Bet, ja šāds turnīrs norisinātos, tā būtu lieliska iespēja kļūt par absolūtu čempionu un iekarot PPV rangu. Lai gan šis svars nav populārs ASV, turnīra uzvarēšana pievērstu visas pasaules uzmanību, tostarp ASV. Tad arī Mairim pavērstos iespēja nopelnīt vecumdienām.

logo

Vai vēlaties saņemt paziņojumus par svarīgākajām ziņām