Strēlnieks un Eiropas basketbola karstākais punkts “Olympiacos”

27/06/2017 19:45
Nokopēts
Pireju

Latvijas basketbols piedzīvo augšupeju. Vīriešu izlases galvenais treneris pabijis par palīgu NBA čempionam un tika pie iespējas arī pats vadīt leģendāru klubu. Vairāki spēlētāji savas prasmes slīpē elites līmeņa klubos un to sistēmās, divi NBA džeki, tikko kā draftēts piektais latvietis. Arī 20. jūnijs bija īpašs Latvijas basketbolam – medijus pāršalca ziņa, ka līgumu ar vienu no Eiropas grandiem Pireju “Olympiacos” parakstījis Jānis Strēlnieks. Ko Eiropas basketbolā nozīmē “Olympiacos” vārds un ko tur nokļūt nozīmē priekš latvieša?

Vēsture

Grieķu superklubs dibināts 1931. gadā. “Olympiacos” ir viens no visveiksmīgākajiem klubiem Eiropas basketbola vēsturē. Ieguvis 12 Grieķijas līgas čempionu titulus, 9 Grieķijas kausus, 3 Eirolīgas titulus un piecas reizes spēlējis šī turnīra finālā un sasniedzis desmit “Final Four”. Kluba rekordu listē ir arī kvalificēšanās 10 (!) gadus pēc kārtas vismaz ceturtdaļfinālam Eirolīgā.

Tāpat sasniegts, tā saucamais, Triple crown – uzvara nacionālajā čempionātā, valsts kausa izcīņā un spēcīgākajā Eiropas turnīrā. FIBA atzinusi “Olympiacos” par labāko 90to gadu komandu Eiropā. Kad Strēlnieks, vēl būdams mazs zēns, tikai sapņoja kļūt par basketbolistu, “Olympiacos” jau bija leģendārs klubs ar vārdu.

Klubā spēlējuši vairāki leģendāri spēlētāji – sākot ar savas dekādes zvaigznēm aizvadītajā gadsimtā, beidzot ar moderno laiku basketbola aprindās zināmiem vārdiem, kas komentārus neprasa – Aleksandrs Volkovs, Rašo Nesterovičs, Teo Papalukas, Milošs Teodosičs un Vasilis Spanulis (kurš spēlē klubā vēl šobrīd). Šiem skaļajiem vārdiem pievienojies arī Strēlnieks.

Savulaik Pirejās spēlēja Džošs Čildress. NBA superzvaigne viņš nebija, bet elites spēlētājs noteikti. Viens no skaļākajiem vārdiem, kas no NBA pārcēlies uz Eiropu. Ar viņu tika noslēgts aizvien lielākais līgums Eiropas basketbola vēsturē – 20 miljoni ASV dolāru uz trīs sezonām. Vienu brīdi pat tika spekulēts, ka kluba vadība ir nopietni ieinteresēta komandai piesaistīt arī NBA superzvaignes kā Lebrons Džeimss (Lebrons togad pirmo reizi bija publiski deklamējis, ka vēlas kļūt par sportistu – miljardieri) un Kobe Braiants. Šāda utopija, saprotams, ka nepiepildījās, tomēr šādas runas vien ir interesantas… Un te ir stāsts par brāļiem, kas vada šo kuģi.

CHILDRESS / OLYMPIAKOS

Džošs Čildress demonstrē savu atlētismu

Brāļu virsvadība un fani

Slavenais klubs kopš 2008. gada pieder brāļiem-multimiljonāriem, Giorgosam un Panagiotim Angelopolusiem. Vārdi tikpat sarežģīti kā pašu brāļu raksturs. Neviennozīmīgi vērtētajiem biznesmeņiem pieder naftas piegādes un tērauda pārstādes bizness.

Šie abi vīri pazīstami ar to, ka ļoti degsmīgi vada klubu. Vienmēr atklāti izsakās un saka ko domā. Viņi tika pamanīti arī Eiropas kontekstā, kad klubs 2012.gadā uzvarēja gan nacionālajā čempionātā, gan Eirolīgā, tad abi brāļi tika atzīti par labākajiem klubu vadītājiem Eiropā.

Brāļi Angelopolosi

Mājas spēles klubs aizvada “Peace and friendship Stadium” arēnā, kura dienas gaismu ieraudzīja 1985. gadā. Tās ietilpība ir aptuveni 12 tūkstoši skatītāju vietas.

Peace And Friendship Stadium – vieta, kur savas spēles aizvadīs Strēlnieks

Pireju fani pazīstami kā vieni no karstasinīgākajiem atbalstītājiem. Nereti klubam nācies iekulties nepatikšanās līdzjutēju izraisīto nekārtību dēļ. Tomēr kopumā fanu atbalsts ir jāuzteic pozitīvi. Tie ir īsteni savas komandas fani, kas mīl savu komandu. Ne velti Strēlnieks savā pirmajā intervijā izteicās: “Zinu ka “Olympiacos” ir kā ģimene”. Un daļa no šīs ģimenes ir arī fani.

https://youtu.be/wjEip60P_nw

Tiesa gan, ne vienmēr komandas līdzjutēji ir bijuši iecietīgi, kad komanda piedzīvo grūtus laikus. Tādos brīžos spiediens esot pat divreiz lielāks, ko izjūt komandas spēlētāji. Ja Bagatskis teica, ka viņam Izraēlā cilvēki nāca klāt uz ielas un klauvēja pat pie auto stikliem krustojumus, lai tikai parunātos, tad Pirejās ir vēl nopietnāk – Džošs Čildress vienreiz atzina, ka cilvēki, viņu ieraugot, ir krituši ceļos…

Skaidrs ir viens. Viegli nebūs. Ne Jānim, ne kādam citam Oly biedram. Kādiem spēlētājiem tad šogad būs jāiznes šis uzvaru un zaudējumu smagums?

Sastāvs

Uz nākamo sezonu “Olympiacos” ir līgumi ar aizsargiem Vasili Spanuli, Evangelosu Mancari, Nikosu Arsenopulosu, Janni Petropulosu, Giorgosu Balli, tagad arī Strēlnieku. Tāpat līgumi ir ar uzbrucējiem Giorgosu Printezi, Kostasu Papanikolau, Joanni Papapetru, Dimitri Agravani.

Vasiļa Spaņula vārds komentārus Eiropas basketbola pasaulē neprasa. Kā jau iepriekš tika minēts – dzīvā leģenda. Viena no viņa daudzajām iesaukām – Kill Bill. Pazīstams ar savu psiholoģisko noturību. Nereti viņš var nospēlēt katastrofālas 39 minūtes, taču gūt uzvaras grozu. Tā ir viņa firmas zīme. Tiesa gan, labākie gadi jau aiz muguras, taču noteikti vēl aizvien ir spējīgs spēļu galotnes izšķirt vienatnē.

vasilis-spanulis-sportazinas

Vasilis Spanulis

Tāpat Georgis Printezis liekus komentārus neprasa. Viens no pieredzējušākajiem vīriem komandā un aiz muguras jau vairāki Final 4 turnīri. CSKA slepkava – pirms pāris gadiem guva izšķirošo grozu Eirolīgas finālā. Arī šī gada pusfinālā krietni pabojāja armijniekiem garastāvokli. Viņam palīdzīgu roku sniedz arī Kosta Papanikolau, kas pazīstams kā snaiperis. Jāpiemin arī aizsargs Mancaris. Atstājot viņu brīvu aiz trīspunktu metienu līnijas, pretinieks 90% gadījumu var rēķināties ar groza zaudējumu.

Komandā šobrīd ir vien daži ārzemnieki, taču tuvāk sezonas sākumam noteikti ir gaidāmi papildinājumi.

Sastāvs ir ļoti sabalancēts ar vīriem, kas jau ir uzvarējuši, taču spēlējot šādā klubā uzvarēt gribas visu laiku. Vēl vairāk. Uzvaras tiek pieprasītas.

Klubu šobrīd vada Jannis Sfairopolus. Bijis asistents arī NBA komandā Hjūstonas “Rockets” un Klīvlendas “Cavaliers” (tiesa, vasaras līgā) sistēmās, arī citā Eiropas grandā Maskavas CSKA. Tāpat vairākkārt bijis trenera palīgs Grieķijas nacionālajā izlasē. Mācījies no tādiem lieliskiem treneriem kā Jonas Kazlauskas, Kostas Petropolus un citiem. “Olympiacos” vada kopš 2014.  gada. Tieši savā debijas sezonā tika atzīts par gada labāko treneri Grieķijā. Ambiciozs treneris. Ir savas trenera karjeras sākumā. Arī viņam tiek paredzēta spoža nākotne.

Krīze un augšāmcelšanās

Protams, ir bijuši arī krīzes laiki. Vismagāk gājis sākot no 2003. līdz 2005. gadam. Tas sakrita tieši ar globālo ekonomisko krīzi. Tā it īpaši nelutināja Grieķiju. Arī klubam pienāca grūtāki laiki. Kritās arī sportiskais līmenis un sasniegumi. Eksperti šīs divas sezonas sauc par vienām no sliktākajām moderno laiku “Olympiacos” vēsturē. Klubs nacionālajā čempionāta balansēja  vien uz play-off robežas, kas godu nedara. Arī Eirolīgas turnīrā tas bija zaudējis savu spozmi.

Taču 2006. gads atnāca ar labām ziņām – komanda bija atdzimusi. Sākās augšupeja. Lai arī togad netika iegūts neviens tituls, kombinācijā ar jaunajiem talantiem un veterānu piesaistīšanu, klubs demonstrēja atzīstamu spēli. “Olympiacos” bija vienas uzvaras attālumā gan no Grieķijas čempionu titula, gan no iekļūšanas Eirolīgas Final 4.

Eirolīgas Final 4 Grieķijas klubs atgriezās 2009. gadā, kad pieauga kluba ambīcijas. Tajā gadā komandai pievienojās Džošs Čildress, Teo Papalukas, Milošs Teodosičs, Nikola Vujčičs, Ianis Borusis un citas zvaigznes. Nākošajā gadā no NBA tika pārvilināts arī lietuvietis Lins Kleiza. Ar pirmā kalibra zvaigznēm neveicās tik ļoti kā gribētos. Vienmēr kaut kas nedaudz pietrūka, lai paceltu virs galvas kausu. Toties jau 2011/12. gada un 2012/13. gada sezonās grieķu klubs izcīnīja Eiropas spēcīgākās komandas titulu. 2014/15. gadā un pērn iekļuva šī turnīra finālā.  Latiņa pacelta ir pieklājīgā augstumā.

Olympiacos, Sportazinas

“Olympiacos” svin Eirolīgas trimfu Londonā notiekošajā finālspēlē

Strēlnieka vieta Pirejās

“Olympiacos” spēle ir balstīta uz pick-n-roll sadarbībām un Spanuļa talantu. Arī Strēlnieks ir pazīstams kā labs pick-n-roll spēlētājs un labs metienu izpildītājs. Šādas kvalitātes lieliski iederas komandas spēles rokrakstā. Tāpat eksperti atzīmē, ka Strēlnieks ir daudzpusīgs – kombo aizsargs, ne tikai labs metējs, bet arīdzan apveltīts ar bīstamu caurgājienu lielisku metienu pēc dribla ar neērto pusi.

Tādas komandas kā “Olympiacos” neņem spēlētājus savā pulkā tāpat vien. Tam vienmēr ir kāds pamatojums. Kluba vadība ir novērtējusi to, ka viņš ir zema riska spēlētājs, proti, viņš ir drošs savā darbībās, maz kļūdās un ir ļoti efektīvs. Uz vienu uzbrukuma pozīciju, gūtajos punktos Strēlnieks ir viens no labākājiem spēlētājiem Eirolīgā. Spēj būt arī eksplozīvs un realizēt izšķirošos metienus, ko pierādījis jau Bambergā ne vienu reizi vien.

Treneris Sfairopolus jau paspējis izteikties, ka redz Jāni aizsargu duetā ar Spanuli. Abi ir kombo aizsargi. Brīžos, kad Spanulis tiks presingots, pāri laukumam varēs pāriet Strēlnieks. Tāpat pick-n-roll sadarbības. Kluba izvēle bija nopietni izsvērta. Strēlnieks nav paņemts paņemšanas pēc. Viņam jau redz vietu un pielietojumu. Un tas palīdzēs viņam parādīt savu spēli un iejusties.

Kopumā jāteic, ka “Olympiacos” ir vārds. Tas ir brends Eiropas basketbolā. Klubs ar patosu. Jānis Strēlnieks ir nonācis vietā, kur basketbolu mīl, bet ienīst neveiksmes. Dienvidnieki jau pēc dabas ir karstasinīgi, savukārt Jānis pazīstams kā kautrīgs puisis no Talsiem. Kā viņš tiks galā ar atbildību, kas gulsies uz viņa pleciem spēlējot tādā klubā kā “Olympiacos”? Tiks. Strēlnieks uz to ir gājis visu savu karjeru. Ja iepriekš viņam jau tika pārmests, ka viņš pārāk vēlu pārcelies uz kādu ārzemju klubu (pirmais bija Maskavas “Spartak”) un aizsēdējies Latvijā, tad tagad tas ir atmaksājies. Soli pa solim Strēlnieks iet uz nākamo līmeni, kad ir tam gatavs. Un šobrīd viņš ir nonācis Eiropas basketbola mekā. Karstākajā punktā, būdams savā augstākajā virsotnē karjerā līdz šim. Atliek vien to izbaudīt un doties pretī panākumiem!

 

 

 

 

 

    Pagaidām neviens nav komentējis
TOP notikumi
1
X
2
logo

Vai vēlaties saņemt paziņojumus par svarīgākajām ziņām