2018. gada nozīmīgākie notikumi Latvijas hokejā

30/12/2018 11:48
Nokopēts

Esam pāris soļu attālumā no gaidāmā cūkas gada, kas mūsu iedomas un mērķus ievirzīs treknā gultnē. Vismaz vajadzētu tam ticēt, ka nākamais 12 mēnešu maratons būs vēl ražīgāks kā aizejošais 2018. gads. Sportazinas.com lasītāji ir noteikuši savus nozīmīgākos aizvadītā gada notikumus hokejā. Topu sāksim apgrieztā secībā, sākot ar mazāk balsu ieguvušajiem notikumiem un beidzot ar populārākajiem.

  1. Leonīds Tambijevs atzīts par Krievijas Augstākās līgas sezonas labāko treneri
Leonīds Tambijevs, www.sportazinas.com

Leonīds Tambijevs
Foto: Спорт День за Днем»

Piecas sezonas ārpus mājām strādājošais treneris, Latvijas izlases sastāvā visvairāk punktus sakrājušais bijušais uzbrucējs Leonīds Tambijevs aizvadītajā sezonā tika atzīts par Krievijas Augstākās līgas (VHL) labāko treneri.

Pirms divām sezonām latviešu speciālists sāka vadīt jaunizveidotu komandu Sanktpēterburgas “Dynamo”, kuru otrajā gadā Tambijevs aizveda līdz čempiontitulam. Jāpiebilst, ka vienība arī regulāro čempionātu noslēdza pirmajā vietā, un Ļoņam asistē ilggadējs viņa palīgs Andrejs Banada. Pašlaik šis treneru tandēms veido skanīgu savienību VHL, bet cerams, ka drīzumā Tambijevu redzēsim uz kādas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandtiltiņa.

  1. Rīgas Dinamo noslēdz ceturto sezonu bez izslēgšanas spēlēm

Sandis Ozoliņš uzklausa asistenta Aleksandra Ņiživija jautājumus.
Foto: Dinamo Rīga

Pagājušās KHL sezonas sākums Rīgas “Dinamo” bija cerību pilns – jauns treneru korpuss un spēlētāji, kuri varētu būt spējīgi ievest komandu izslēgšanas spēlēs. Katrs pirmssezonas cikls noslēdzas ar cerību pilnu skatu, bet 2018. gada ievadā jau bija skaidrs, ka “Dinamo” izslēgšanas spēles atkal ies gar degunu.

Sezona noslēgta pirmspēdējā vietā visā līgā, noslēgumā divas no trim pēdējām komandām šogad KHL vairs nespēlē, bet Rīgai šāds liktenis nedraud. Krievija ir ieinteresēta veidot biznesa tirgu Latvijā, tāpēc nav svarīgi, kādu sniegumu rāda “Dinamo” komanda. Ja pagājušās sezonas vidū izslēgšanas spēles vairs bija tikai sapņos, tad šosezon vienībai ir krietni lielāka iespēja kvalificēties play-off.

  1. Mārtiņš Cipulis noslēdz karjeru izlasē
Mārtiņš Cipulis, www.sportazinas.com

Foto: LHF

Viena no vecās paaudzes stabilākajām izlases vērtībām Mārtiņš Cipulis šogad oficiāli lika punktu savai karjerai Latvijas izlasē. Pēdējā pārbaudes spēlē pret Kanādu (1:6) pirms Latvijas izlases došanās uz Dāniju viens no veiklākajiem izlases hokejistiem izgāja pāris maiņas. Kā uzbrucējs atzina pēc spēles, tad visu maču bija nosēdējis uz soliņa un pēc iziešanas laukumā mača beigās piemetās aizdusa.

Cipulis izlases rindās debitēja 2001. gada 9. aprīlī pārbaudes spēlē pret Franciju (2:2) un piedalījās 11 pasaules čempionātos, kā arī trīs olimpiskajās spēlēs. Cēsnieks Latvijas izlases kreklu vilcis 207 spēles, kas viņam dod sesto vietu visvairāk aizvadīto spēļu sarakstā. Viņš iespēja gūt arī 107 (56+51) punktus, spilgtāk atmiņā palicis ar virknējumu Cipulis – Vasiļjevs – Ņiživijs. 38 gadus vecais hokejists šosezon Latvijas čempionvienības “Kurbads” rindās 21 spēlēs izcēlies ar 23 (11+12) punktiem.

  1. HK “Kurbads” kļūst par divkārtējiem Latvijas čempioniem

Foto: HK Kurbads

Latvijas čempionāta simpātiskākais klubs gan vizuālajā, gan sevis popularizēšanas ziņā šogad kļuva par divkārtējiem čempioniem. Ar debitantu galvenā trenera amatā Aleksandru Macijevski un sastāvu, ar kuru būtu grēks neizcīnīt zeltu, kurbadieši pierādīja, ka ir čempionāta spēcīgākā vienība.

Pusfināla sērijā Kurbads ar 4-1 apspēlēja “Liepāja/Optibet” hokejistus, kamēr otra fināliste “Zemgale/LLU” ar 4-2 pieveica regulārā čempionāta labāko komandu “Mogo”. Jelgavas komanda pamatturnīru noslēdza ceturtajā vietā, bet pirmo reizi sasniedza Latvijas čempionāta finālu, kur nācās atzīt pieredzi. Kontinentālajā kausā tālāk par otro kārtu “Kurbadam” arī šogad neizdevās tikt, bet vismaz vietējā līmenī viņi ir spicākā komanda.

  1. Ronalds Ķēniņš Šveices finālā pārspēj Elvi Merzļikinu
Ronalds Ķēniņš, Sportazinas.com

blick.ch

Divi letiņi, draugi, jokupēteri… Viņu savienībai varētu piedēvēt dažādus epitetus, bet aizvadītajā sezonā abi brāļi tikās Šveices līgas (NLA) finālā, kur pārāks izrādījās uzbrucējs Ķēniņš.

Latviešu uzbrucēja pārstāvētā “Lions” viesos izšķirošajā septītajā finālsērijas spēlē bija pārāka pret “Lugano” ar 2:0 (1:0, 0:0, 1:0), sērijā uzvarot ar 4-3. Ķēniņš izslēgšanas turnīrā 18 spēlēs guva piecus vārtus un veica sešas rezultatīvas piespēles, būdams starp komandas rezultatīvākajiem spēlētājiem. Savukārt Merzļikins 18 play-off mačos ielaida vidēji 2,17 ripas, atvairot 93,45% metienu, abos rādītājos esot izslēgšanas spēļu labākais vārtsargs. Kamēr Elvim pamazām karjeras turpinājums ir zīmēts Ziemeļamerikas tāfelē, tad Ķēniņš šogad veiksmīgi spēlē “Lausanne” rindās.

  1. Dinamo derbijā zem klajas debess pārāka Minska
Rīgas "Dinamo", www.sportazinas.com

dinamoriga.lv

Blakus Ušakova kepkai janvāra beigās slējās atklātais ledus laukumus, kur ziemas klasikas mačā Minskas “Dinamo” ar 3:2 eksaminēja rīdziniekus. Pirmo oficiālo Rīgas komandas spēli tiesāja arī latvietis Eduards Odiņš. Šī bija tikai otrā spēle KHL desmit gadu ilgajā vēsturē, kura notika laukumā bez jumta. Pirmais šāds mačs notika pagājušajā sezonā, 2. decembrī Helsinkos, kad Oļega Znaroka vadītā Sanktpēterburgas SKA tikās ar mājiniekiem “Jokerit” hokejistiem.

  1. Kanādas izlase Rīgā gatavojas olimpiādei un pasaules čempionātam

Kanādas izlases viesošanās Rīgā bija kas vairāk par zaudējumu ar 0:2.
Foto: Guntis Lazdāns

Šogad divas Kanādas izlases atbildīgākajiem sezonas turnīriem gatavojās Latvijas galvaspilsētā, kas bija izdevīga lokācijas vieta aklimatizācijas procesam un treniņnometnēm. Pirms došanās uz olimpiādi kanādieši Rīgā aizvadīja divu nedēļu treniņnometni, kuras laikā trenējās uz ledus, saliedēja komandas garu un sniedza trenera kursus vietējiem speciālistiem.

Pirms pasaules čempionāta Kanādas izlase Rīgā aizvadīja krietni īsāku nometni, bet sastāvs bija zvaigžņotāks, jo bija Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāju veidots kolektīvs. Viesi arī pabaudīja vietējo nakts dzīvi, uzdzīvojot vairākos Vecrīgas klubos.

  1. Rūdolfs Balcers iekļauts gada skaļākajā NHL maiņas darījumā
Rūdolfs Balcers, www.sportazinas.com

Rūdolfs Balcers
Foto: bellevillesens.com

Spekulāciju un neveiksmju plīvura apvītā Otavas “Senators” organizācija aizvadītajā vasarā atbrīvojās no kapteiņa, franšīzes spēlētāja Ērika Karlsona. Talantīgais zviedru aizsargs ceļoja uz Sanhosē “Sharks” komandu, kamēr viens no maiņas darījuma produktiem bija latviešu uzbrucējs Rūdolfs Balcers un divi citi hokejisti.

Pagaidām maiņas darījums latvietim augļus nav nesis, jo nomainījās tikai fārmklubs, kuru liepājnieks pārstāv. “Senators” kluba sistēmā debiju Balcers noteikti piedzīvos ātrāk nekās tas būtu bijis haizivju dīķī, bet izsaukumu jaunais uzbrucējs vēl nav saņēmis.

  1. Jurčiks ragana padzīts no Dinamo spēlēm

Mīkstais Juris stabulīti par savam pūš joprojām – šī gada ievadā Rīgas “Dinamo” aizliedza pazīstamajam līdzjutējam Jurčikam Raganai apmeklēt tās spēles, jo uzskatīja, ka viņš vienībai nesot neveiksmi. Tēls aktuāls bija jau kopš 2004. gada, savu karjeru uzsākot Latvijas čempionāta komandas “ASK Ogre” skatītāju priekšā, turklāt savos pirmssākumos viņu uzaicināja arī Rīgas “Dinamo” klubs.

“Esmu vīlies Rīgas Dinamo vadībā, man joprojām ir šoks. Viņi grib mainīt manu tēlu, jo tas ir pārāk negatīvs,” ziņu aģentūrā LETA citēta persona zem maskas Jurijs Pētersons. “Šos deviņus gadus viņi mani nēsāja uz rokām, oktobrī pat publiski apsveica dzimšanas dienā.”

  1. Latvijas U18 izlase izcīna ceļazīmi uz elites divīziju
Latvijas U-18 izlase, Sportazinas.com

LHF

Latvijas izlase Rīgā notikušajā pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupas turnīra ceturtajā spēlē ar rezultātu 4:1 (1:1, 0:0, 3:0) pārspēja Dāniju un nodrošināja sev atgriešanos elites divīzijā nākamajā sezonā. Lai gan vairākas spēles bija nepārliecinošas, izlasei šī bija ceturtā uzvara četrās spēlēs, kas ļāva vienu spēli pirms pirmās divīzijas A grupas turnīra beigām garantēt kopvērtējuma pirmo vietu.

Latvijas U18 jauniešu izlase elites divīzijā līdz šim spēlējusi septiņas reizes. Latvija augstākajā līgā visilgāk noturējusies no 2015. līdz 2017. gadam.

  1. Latvijas izlase pēc deviņu gadu pārtraukuma iekļūst PČ ceturtdaļfinālā
Latvijas hokeja izlase, Sportazinas.com

Foto: LETA

Latvijas valstsvienība pēc deviņu gadu pārtraukuma čempionāta pamatturnīru noslēdza starp astoņām labākajām komandām. Latviešiem nācās pamest omulīgo Herningu un doties uz Dānijas galvaspilsētu Kopenhāgenu. Ceturtdaļfināla mačā pretī stājās mājiniece Zviedrija, kurai diemžēl ar 2:3 piekāpāmies.

Kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs aizvadītajā pavasarī ar valstsvienību paveica lielu darbu. Nevajag skatīties tikai čempionāta noslēgumu, bet sagatavošanās posmu kopumā. Kādā no intervijām Bobs atzina, ka Latvijas izlase tikai ar sniegumu laukumā nevar cīnīties par uzvarām. Komandā ir jāvalda ģimeniskai atmosfērai un vienam otrs ir jāpiesedz vai jāpalīdz kādā no cīņas epizodēm. Tieši šādu mēs redzējām valstsvienību, kurā hokejisti viens otram palīdzēja, uzbrucēji smagi strādāja aizsardzības zonā, aizsargi – uzbrukuma zonā, bet vārtos NHL līmeni apliecināja Merzļikins, kā arī labi nospēlēja Gudļevskis.

Novēlu ražīgu jauno gadu, iesākt darbus jau tagad, lai šogad iesētu sēklas, bet labību varētu pļaut nākamgad. Sekojam līdzi hokejam, jo šī spēle ir neparedzami skaista. Lustīgi!

TOP notikumi
1
X
2
4.8
3.9
1.68
1.41
4.75
7.5
3.1
3.75
2.15
logo

Vai vēlaties saņemt paziņojumus par svarīgākajām ziņām